מאת: עו"ד מורן ליברמן-איצקוביץ
קיימת חשיבות גבוהה לעריכת הסכם ממון בין בני זוג בכלל ובפרט כאשר קיים הבדל כלכלי בין בני הזוג ועל אחת כמה כאשר לאחד מבני הזוג משק או זיקה או זכות עתידית בנחלה. לדוגמא- כאשר אחד מבני הזוג עתיד להירשם כבן ממשיך בנחלה, לרשת נחלה מהוריו, בן הזוג מתכוון לבנות בית בנחלת הוריו, במקרה של נישואים שניים או קיום מערכת זוגית ללא נישואים – ידועים בציבור.
הסכם ממון יאפשר לבעל משק לקיים זוגיות שניה או יותר תוך שמירה על זכויותיהם של ילדי בעל המשק כיורשים במקרה בו ילך לעולמו בטרם פטירת האישה. במקרה בו בעל הזכויות מעוניין להגן על זכויות ילדיו במשק עליו לדאוג לעגן זכויותיהם במסגרת הסכם ממון ועריכת צוואה מתאימה.
מאחר ולא ניתן לרשום משק חקלאי על שם יותר מאדם אחד (ובן זוגו) (אלא אם כן רכש בעל המשק זכויות מהוונת בחלקת המגורים בנחלה), ובמקרים מסוימים לאחר פטירת בעל הזכויות בן זוגו יהפוך לבעל הזכויות לדוגמא, במקרה של פטירת בן הזוג בעל הזכויות אשר מונה לבן ממשיך יחד עם זוגתו יהפוך לבעל הזכויות, במקרה של גירושים, פרידה וכיו"ב. במקרים אלו עשוי הנכס למצוא דרכו מחוץ למשפחה כאשר בן הזוג הנותר נישא בשנית.
במקרה בו בעל המשק היוון את חלקת המגורים שלו יעבור המשק ליורשים על פי הדין – כלומר בן הזוג כבר אינו מוגן והמשק יעבור לבן הזוג והילדים. מאחר וערכו של המשק רב הרבה פעמים לבן הזוג אין את היכולת לפצות את הילדים בשווי חלקם והוא עשוי למצוא את עצמו בדרישה לפינוי המשק ומכירתו.
ההגנה על המשק עשויה לבוא לידי ביטוי גם בהגנה על הנכדים של בעלי המשק אשר מעוניינים כי רק נכדיהם יקבלו הזכויות במשק במקרה של פטירת הילד/ה ולא למשל בן הזוג שהתחתן עימו, אשר עשוי להתחתן בשנית ולהביא ילדים נוספים.
יש לקחת בחשבון שמתן זכות לילד של בעל משק לבנות או להתגורר בנחלה בלא הגדרה חד משמעית בדבר זכויותיו ביחס לבית המגורים וביחס למשק עשוי לעורר קשיים ומחלוקות אודות הזכויות של הבן ובת הזוג בנחלה ובמקרה של גירושין, פירוד יכול לדרוש בן הזוג פיצוי בגין זכויותיו במשק.
חוק יחסי ממון בין בני זוג התשל"ג – 1973 קובע כי הרכוש שנצבר ע"י בני זוג במהלך הנישואין יחולק בין הצדדים באופן שווה. יש להדגיש כי, ישנם מקרים בהם נכסים שמקורם לפני הנישואין יחולקו בין הצדדים בשווה.
להלן דוגמא למקרה בו דן בית משפט בתמש (חי') 46160/97 א.ב. נ' א.ב. פורסם בנבו, שם נרכש משק אשר רכישתו מומנה מכספי מכירת דירה שהיתה שייכת לאישה בטרם נישואיה ובסיוע כספיהם של הוריה. כמו כן, טענה האישה כי בן זוגה עזב את הבית ולאחר מכן השקיע אביה בשיפוץ הבית ורכישת אביזרים רבים. דא עקא, במועד רכישת המשק הוא נרשם על שמה ועל שם בן זוגה. בית המשפט פסק כי מאחר והמשק נרשם על שם שניהם – הוא שייך לשניהם ויש לחלקו ביניהם בחלקים שווים. התוצאה במקרה זה היתה שונה אילו היה הסכם ממון.
הסכם הממון מטרתו להגן על האנטרסים של כל צד באופן מאוזן, סביר והוגן, ישמור את המשק במסגרת המשפחה המאוחדת (כל עוד בני הזוג יחד). שימו לב כי, במקרים מסויימים גם אם נערכה צוואה המורה כי אדם אחר ירש את הזכויות במשק, בן הזוג גובר על הצוואה.
דוגמא נוספת למקרה שבהיעדר בדיקה מעמיקה חרץ גורלו של משק – תמש (ת"א) 77832/98 ב. נ. נ' ב. א. פורסם באתר "נבו", שם קיבל התובע את הזכויות במשק 6 שנים טרם נישואיו. לאחר 16 שנה מיום הנישואים גילה התובע כי הזכויות במשק רשומות על שמו ועל שם אישתו. במקרה הנדון ביקש הבעל לקבל הלוואה מספר שנים לאחר נישואיו. כתנאי לקבלת ההלוואה מהסוכנות דרשה הסוכנות כי הבעל והאישה יחתמו על מסמך שבין היתר קבע כי שני בני הזוג מחזיקים ורשומים כחברי האגודה, באם ימות אחד מהם יעברו כל הזכויות החובות לפי החוזה לבן הזוג הנותר ובתנאי שבן הזוג הנותר יקבל מרשות מקרקעי ישראל את זכות החכירה על הקרקעות. בין בני הזוג לא היה הסכם ממון. בית המשפט פסק כי הבעל היה מודע למשמעות המסמך עליו חתם ובני הזוג בעלי הזכויות במשותף במשק. בית המשפט קבע כי יש להתייחס להתנהגות בני הזוג במהלך הנישואין והקניית זכויות של מי מבני הזוג לבן זוגו ולתת להקניה כזו תוקף תוך התייחסות למערכת היחסים המיוחדת של שותפות מכח נישואין. במקרה הנדון בית משפט שמח על התוצאה באשר תחושת הצדק ליוותה את ההחלטה כי בני הזוג היו נשואים תקופה ממושכת ולהם 3 ילדים ובכל אותה עת גרו יחד בבית שבנחלה.
גם כאן, הסכם ממון שמנוסח נכון היה מסדיר את הוודאות לגבי הזכויות במשק.
הצדדים יכולים לשנות בכל עת את הסכם הממון, והדרך הראויה לבצע השינוי היא בדרך שנעשה הסכם הממון – בכתב וקבלת אישור משפטי מחודש.
הסכם ממון הנו הסכם מורכב ומטרתו להגן על זכויותיכם ברבות השנים. הסכם ממון שנכתב ע"י עו"ד המתמחה בתחום הסכמי הממון ומשקים ונחלות יחסוך סימני שאלה, ריבים ומחלוקות בעת קרע ביחסים, יתרום לקיצור הליך הגירושין, יחסוך בעלויות, הוצאות משפטיות ועוגמת נפש רבה.
עו"ד מורן ליברמן עורכת הסכמי ממון ובעלת ידע בתחום המשקים החקלאיים תסייע לצדדים לשמור על האנטרסים שלהם מתוך נקודת ראיה רגישה, כנה ומקצועית.