העברה משולשת – במטרה להמנע מתשלום מס, לעיתים עשויה להיות לגיטימית ולעיתים לא. יש כל מיני ניואנסים ודקויות שצריך לשים אליהם לב, וחשוב להבין כי אין תשובה חד משמעית מתי העברה זו תעבור בלי בעיות ומתי לא.
במקרה שהיה בבית משפט המחוזי בבאר שבע בפסק דין שניתן בשנת 2019 ו"ע7999-08-16 רחל יעקובוביץ נ' רשות המיסים – שם היה מקרה של בני זוג, שהיו בעלים של דירה (להלן: "הדירה הראשונה"). בני הזוג רכשו דירה נוספת (להלן: "הדירה הנוספת") והתחייבו למכור את הדירה הראשונה בתוך שנה וחצי במטרה שיראו בה דירה יחידה לצרכי מס.
בני הזוג החליטו שיעבירו את הדירה הראשונה לאביה של בת הזוג וכך יהיו בעלי דירה יחידה (הדירה הנוספת), ולכן בן הזוג העביר את מחצית הדריה הראשונה (כל זכויותיו בעצם) ללא תמורה לבת הזוג. בני הזוג ביקשו לקבל פטור בגין העברה במתנה לקרוב ובנוסף ביקשו שיראו בדירה זו כדירה יחידה למרות שבעלותם בדירה הנוספת (נראה שאם מלכתחילה היו מבקשים פטור ממס רכישה בגין העברת דירת מגורים לבן זוג לפי תקנה 21 היו זכאים לבצע ההעברה ללא תשלום מס רכישה), לאחר מכן העבירה האישה את הדירה הראשונה לאביה וביקשה לשלם שליש מס רכישה בגין העברה ללא תמורה לקרוב.
רשויות המיסוי לא הסכימו, לדעתם ההעברה מבן הזוג לבת הזוג נועדה אך ורק להתחמק ממס ולכן היא מלאכותית ויש לראות כאילו בן הזוג העביר ישירות את הדירה לחמו – העברה שאינה חוסה תחת הגדרת קרוב לצרכי מס רכישה (אם ההורה היה מעביר הדירה במתנה לביתו ו/או לבן הזוג שלה (החתן) היו נחשבים לקרובים הזכאים למדרגות מס רכישה מופחתות, אך הפוך לא!).
רשויות המיסוי הסכימו, לפנים משורת הדין, לקבל את שתי העסקאות (מבן זוג לבת זוג ומבת זוג לאביה) ולחייב ב-1/3 מס רכישה בכל העברה, אולם חייבו את בת הזוג בהעברה אליה מבן הזוג לפי מדרגות דירה שניה שכן הייתה להם דירה נוספת.
בית המשפט קיבל את עמדת רשות המיסים.
שימו לב, אם יש דירה ואתם רוכשים דירה נוספת ומתכננים להיחשב כבעלי דירה יחידה ואם יש לכם תוכניות להעביר ללא תמורה הדירה הישנה חשוב לבדוק האם כדאי להתחיל בהעברה ללא תמורה. ניתן לראות כי רשות המיסים לא שוללת העברה משולשת למרות שאין וודאות בענין.
בהעברה המשולשת אנו ניבחן את הנסיבות הספציפיות למשל אילו היה מדובר בהעברה מבן זוג לבת הזוג (או להיפך) ולאחר מכן העברה לילד של בת הזוג (ילד שאינו משותף לבן הזוג) כנראה שהעברה זו תחשב כהעברה כשרה מאחר ודרך הטבע כי, הורה מסייע לילדו ולא ההיפך, וכן אם לא מדובר במתנה שנועדה לחמוק מתשלום מס (כמו במקרה שספרתי על העברת דירה לצורך קבלת פטור דירה יחידה בגין הדירה החדשה) ככל הנראה ההעברה המשולשת תתקבל יותר בהבנה ותעבור.
*האמור מהווה רשימה כללית, תמציתית, אינו מהווה רשימה סגורה ו/או המלצה לפעול בדרך מסוימת ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני.