תמלול הסרטון.
שלום לכולם, שמי עו"ד מורן ליברמן ואני רוצה לדבר על נושא מאוד חשוב החיים הם דינמיים ובלתי צפויים הרבה מאיתנו דוחים לעיתים מתוך פחד את ההערכות למקרה בו לא נהיה מסוגלים לקבל החלטות.
רבים לא אוהבים להתעסק עם זה, כנראה חוששים מזה, ובסוף חלילה אם הם נמצאים במצב שבו הם לא מסוגלים להגיד מהו רצונם הם בוכים על גורלם ומצטערים שלא נהגו בחוכמה ומראש.
אף אחד לא רוצה להיות תלוי בחסדיו של אחרים, אף אחד לא רוצה שינחשו מה היינו רוצים.
אנחנו לא רוצים שאחרים יקבלו במקומנו החלטות בנוגע לגוף שלנו, לרכוש שלנו ולעניינים האישיים שלנו, אבל אם חלילה נהיה במצב בו לא נצליח לקבל החלטות – מצב של חוסר כשירות אשר יכול להגרם כתוצאה ממחלות זקנה כגון דמנציה, אלצהיימר, מתאונה, שבץ מוחי או מחלת נפש ואם נזדקק לטיפול רפואי או שירות מגוף כלשהו כגון בנקים – במצב זה אם לא נערך לכך מראש באמצעות עריכת יפוי כח מתמשך נאלץ להתמודד וגם הקרובים שלנו יאלצו להתמודד עם מספר קשיים.
אני רוצה למנות בצורה ברורה, קצרה ופשוטה את ההבדלים בין אדם שעורך יפוי כח מתמשך מראש לבין מי שלא.
דבר ראשון – הוא הפניה לבית משפט – אדם שלא עורך יפוי כח מתמשך – ויש צורך במתן שירות לאדם זה – נדרש לפנות לבית משפט בבקשה למינוי אפוטרופוס.
אדם שעורך יפוי כח מתמשך והוא מגיע למצב שצריך להפעיל אותו – לא נצטרך לפנות לבית משפט.
ההבדל השני – ללא יפוי כח מתמשך – לא נוכל לקבל את השירות, הטיפול הרפואי, משיכת הכספים מיד, אלא הגוף אשר נותן השירות יעצור או יקפיא את מתן השירות עד לקבלת צו מבית משפט.
אם יש יפוי כח מתמשך – נוכל מיד להפעיל אותו ולקבל את השירות, הטיפול הרפואי, למשוך כסף שנדרש לצורך מימון הוצאה של האדם מיד בלי צורך לפנות לבית משפט.
ההבדל השלישי – כאשר אין יפוי כח מתמשך – יגיע התיק בפני שופט שלא מכיר את האדם ושלא יודע מהו רצונו והוא יכול להחליט מי ימונה כאפוטרופוס על אותו אדם. יכול להיות שזה יהיה אדם שרציתי יותר או פחות ויכול להיות שיהיה ויכוח בין הקרובים שלי לגבי השאלה מי ראוי להתמנות כאופטרופוס. יכול להיות שהויכוח ינבע מתוך חשש של כוונות ניצול של אחד מהקרובים כי לאפוטרופוס ניתן המון כוח. ואז בית משפט יכול לקבוע שאף אחד מהקרובים לא מתאים להיות האפוטרופוס, אלא תאגיד או עמותה שיהיו אפוטרופוס עליו וזה הכי גרוע, אותו אדם מקבל מספר אחד מתוך 50 אלף אנשים בישראל שמונה להם אפוטרופוס ומי שישלם עבור השירות שנותן האפוטרופוס ? אותו אדם שלו הוא מונה.
אם יש יפוי כח מתמשך – ביפוי הכח קובע האדם עצמו את מי הוא רוצה כמיופה כוחו. אדם שהוא מכיר והוא הכי סומך עליו שינהל את ענייניו. יכול להיות שלאדם יש מספר ילדים אבל ילד אחד בד"כ עוזר לו בעניינים האישיים והרפואיים – מלווה אותו לקופ"ח, מסייע לו במילוי מסמכים לביטוח לאומי אותו ילד הוא יבקש למנות כמיופה כוח לעניינים הרפואיים, וילד אחר יותר מבין בענייני הכספים והאדם יבקש למנות אותו כמיופה כוח לענייני הרכוש.
ההבדל הרביעי – כאשר מונה אפוטרופוס – לאדם אין גישה יותר לחשבון הבנק שלו, האפוטרופוס יחליט היכן האדם יגור, אם יעבור למוסד, כמה דמי כיס האדם יקבל מהכסף שלו, הוא יחליט על נכסי האדם, הרבה פעמים אנו שומעים על מקרי ניצול של אפוטרופוסים כי ניתן להם המון כוח.
להבדיל ביפוי כח מתמשך – קובע האדם הנחיות מפורטות כיצד היה רוצה שינהגו ביחס אליו, היכן מעדיף לגור, מה קורה במקרה בו צריך השגחה רפואית צמודה, כמה כסף הוא מבקש, מה יעשה עם נכסיו. לב יפוי הכח המתמשך הוא בהנחיות שמשאיר האדם בעודו כשיר וצלול לגבי עניינים ושאלות שהוא עשוי להתמודד עימם במצב בו לא יהיה כשיר לקבל החלטות.
מדובר בטופס שהרעיון בו הוא מאוד פשוט אבל הוא עושה שינוי מאוד גדול.
ההבדל החמישי – מי שמונה כאפוטרופוס נדרש להעביר דוחות, פרטה על כל הוצאה והוצאה – על כל שקל וזה גורם לטורח וכאב ראש אחד גדול. להבדיל ביפוי כח מתמשך – אין צורך לדווח על כל שקל, אין מנגנון כל כך מסורבל וקשה.
ההבדל השישי – הפיקוח – על אפוטרופוס מפקח האפוטרופוס הכללי אשר צריך לפקח על עוד 50 אלף אנשים בישראל שמונה להם אפוטרופוס. כמה זה באמת יעיל. לעומת זאת ביפוי כח מתמשך – ניתן למנות מיודע – אדם שיפקח על מיופה הכח, ויוכל לוודא שמיופה הכח לא מנצל את כוחו ופועל בהתאם להנחיות שהשאיר לו האדם. כאן יש מנגנון הרבה יותר יעיל של פיקוח אחד על אחד.
שימו לב, יפוי כח רגיל או נוטריוני אינו תחליף ליפוי כח מתמשך שכן יפוי כח רגיל ונוטריוני פוקעים כאשר האדם הופך להיות לא כשיר. יפוי כח מתמשך שוכב רדום עד אשר אדם הופך להיות לא כשיר ורק אז נפעיל אותו – הוא יהיה בתוקף רק מהמועד שבו האדם הופך להיות לא כשיר.
כמו כן, צוואה גם היא חשובה, אך אינה תחליף ליפוי כח מתמשך שכן היא נכנסת לתוקף ממועד הפטירה של האדם ויפוי הכח המתמשך תקף כל זמן שאדם בחיים, הוא דואג לאיכות החיים של האדם. הוא משרת את האדם בחייו והוא פוקע בפטירת האדם.
לסיכום – יפוי כח מתמשך עוזר לנו להגן על זכות הבחירה וכיבוד הרצון שלנו,
מאפשר לנו גישה לרכוש שלנו,
מונע פניה לבית משפט,
מונע שאלות וסכסוכים בין הקרובים בדבר השאלה מה היינו מעדיפים, מאפשר לנו להחליט מי היינו רוצים ולא שופט שלא מכיר אותנו,
חוסך בזמן מהותי ביותר כאשר נדרש טיפול רפואי,
מאפשר פיקוח יעיל יותר אחד על אחד על מיופה הכוח,
חוסך בהליכים בירוקרטיים מייגעים שיוטלו על הקרובים שלנו שימונו כאופטרופוס, הגשת דוחות ופרטה, שמחויב בהם מי שמונה כאפוטרופוס,
ו – חוסך בכסף.
השירות מאוד חשוב, כפי שאנו נערכים באמצעות ביטוחי בריאות, ביטוחי חיים, כך אנו צריכים להגן על עצמנו למצב בו אנחנו בחיים ואנו דואגים לאיכות חיינו. כמה שחשובה צוואה היא מסדירה עניניים לאחר פטירה, כאן אנו מסדירים את ענייני הגוף והרכוש שלנו למצב בו אנחנו בחיים.
חלילה שלא נגיע למצב שנזדקק, אך אם נגיע אנחנו נהיה מסודרים, וגם נעזור בדרך זו לקרובים שלנו.
לקבלת פרטים נוספים אני מזמינה אתכם לפנות אלי
עו"ד מורן ליברמן.