מהן ההוצאות הנוספות שמתלוות לרכישת דירה?
רוכשים דירה, עליכם להיות מוכנים להוצאות הנוספות המתווספות למחיר הדירה, אותן חשוב להכיר כדי שלא תכנסו לחובות ותוכלו להיות רגועים בעסקת חייכם.
עצות זהב בעסקאות מקרקעין.
תמלול הסרטון.
שלום לכולם, שמי עו"ד מורן ליברמן, ואני רוצה לתת לכם בכל סרטון עצה חשובה שתיקחו אתכם. הסרטון הזה מיועד למי שמתכוון לרכוש דירה. היום אני אדבר על הוצאות נוספות שמתווספות למחיר דירה.
אני רוצה להתחיל בדוגמא שהיא דווקא לא מובנת מאליה- כאשר אדם מעוניין לרכוש דירה יד ראשונה מקבלן – הקונה ידרש לשלם בגין הוצאות חיבור הדירה למונים. מדובר בעלות של כמה מאות ₪. אבל שימו לב למקרה הבא, היה לי מקרה שייצגתי רוכש של דירה מקבלן, ובחוזה היה כתוב הוצאות חיבור הבנין והדירה למונים. לא הסכמתי שידרשו מהלקוח הוצאות חיבור הבנין למונים ולאחר משא ומתן ב"כ הקבלן הוריד את המילה בנין, שימו לב, כמה לכל מילה יש משמעות, מילה אחת משנה את כל התמונה.
לאחר שנמסרה הדירה הגיעה דרישה לרוכש על תשלום הוצאה בגובה של עשרת אלפים שקלים, בגין הוצאות יחסיות של חיבור הבנין למונים. חיוך. כמובן ששלחתי להם מכתב בו הבהרתי להם שהם לא יכולים לחייב את הלקוח שלי בגין ההוצאה הזו, והם משכו את הדרישה. כך הלקוח שלי חסך הוצאה שאני מניחה שיש רוכשים נחמדים אחרים שנאלצו לשלם אותה.
אם אתם מתכוונים לרכוש דירה, או בתהליך רכישת דירה, חשוב להיות מודעים לכל ההוצאות שתדרשו בהם ולהיערך לכך מראש כדי לעשות עסקה מושכלת, להפחית בלחצים, שתוכלו לישון בשקט, לי זה מאוד חשוב.
לא כל ההוצאות ברשימה רלוונטיות לכל אחד אבל אני ממליצה לכם לרשום את ההוצאה ולהוסיף לצידה את העלות שצפויה ולאחר מכן לחבר את הכל.
ההוצאה הראשונה מס רכישה כמובן- נבדוק אם מדובר בדירה ראשונה או נוספת, זה פרמטר שכולם מודעים אליו (אני מקווה). שימו לב, שכיום עברה הצעת חוק שמאפשרת הפחתת מס רכישה לדירה נוספת ל-5%, אם אתם בתהליך רכישת דירה תעקבו אחרי זה.
תיווך כמובן למי שנעזר במתווך,
שכר טרחת עורך דין קניית דירה.
כאשר נוטלים משכנתא יש עמלה על פתיחת תיק, יש לערוך שמאות לצורך נטילת המשכנתא, שכר טרחת נוטריון (כ200 ₪), ביטוח חיים וביטוח נכס),
עד כאן ברור- אבל שלא תופתעו למשל כאשר אתם רוכשים דירה מקבלן- נוסיף את שכ"ט לעורך דין הקבלן לצורך רישום הבית המשותף (שימו לב, לא מדובר בתחליף לייצוג באמצעות עו"ד מטעם הקונה, אלא הוא מטפל נקודתית אך ורק לצורך רישום הבית המשותף) העלות עד 5 אלף ₪.
אגרות רישום הזכויות של הרוכש – מסתכמות בכמה מאות ש"ח,
הוצאות פיתוח- עד חתימת חוזה יחולו על המוכר ומחתימה על הרוכש, אבל ברכישת דירה מקבלן יש קבלנים שמבקשים להשית את הוצאות הפיתוח על הקונה, מדובר בהוצאה גדולה וחשוב להיות ערים לכך, יש בהחלט מקום לנהל על זה משא ומתן ולהגביל את הסכום אם בכלל.
ברכישת דירה מקבלן – יש חוזים בהם הקבלנים מחייבים את הרוכשים לחלוק בתשלום דמי ניהול ותחזוקה עבור דירות בבנין שלא נמכרו, זוהי נקודה שננהל עליה משא ומתן.
יש מקרים בהם אמליץ לרוכשים לבדוק הדירה באמצעות חברת בדק, יש מקרים בהם אמליץ לרוכשים לקחת שמאי לפני הליך רכישה ויש מקרים בהם אני אמליץ לרוכשים לקחת מודד לפני רכישה, תלוי בנכס הנרכש.
אם הרוכשים מעוניינים לעשות שינויים ושיפוצים בדירה, צריך לקחת את זה בחשבון, כמובן כל אחד לפי ראות עיניו.
יש הוצאות בגין רכישת ריהוט למי שרוכש,
הוצאות הובלה של הדירה,
וימי חופש מהעבודה לצורך מעבר וארגון.
כמובן שלא מדובר על רשימה סגורה אבל בהחלט מדובר ברשימה יחסית מקיפה.
לסיכום – בתהליך רכישת דירה חשוב לקחת בחשבון את ההוצאות האלו, שמתווספות למחיר הדירה ולהתכונן מראש למסגרת התקציב כדי שתוכלו לעמוד בזה וכפי שאמרתי, תהיו ערוכים, מסודרים וזה יעזור לכם להיות רגועים. בנוסף אם אתם בתהליך רכישת דירה יש הרבה מה לעשות מעבר להיערכות לעלויות, כדי לא להיכנס לעסקה בעצימת עיניים תוכלו לקבל מידע נוסף באתר שלי. אתם מוזמנים.
תודה על ההקשבה.
עורכת דין מורן ליברמן