מהן הטעויות הנפוצות בעריכת צוואה?
תמלול הסרטון –
שלום לכולם שמי עורכת הדין מורן ליברמן ובסרטון אני אסביר בקצרה על סעיפים שיש נטייה לשכוח אותם בצוואות וטעויות נפוצות. בין אם ערכתם צוואה ובין אם עדיין לא, כדאי לבדוק אם בצוואה שערכתם או שתערכו יש מענה למספר סיטואציות שאני אפרט.
לעיתים לקוחות מבקשים ממני להסתכל על הצוואה שערכו לפני שנים (בין אם הם ערכו אותן לבד ובין אם ערכו אותן בפני עורך דין אחר) כדי לראות אם לא צריך לעדכן אותן, אם הרצון שלהם בא לידי ביטוי בצורה מפורשת וברורה בצוואה, והיורשים שלהם לא יתקלו בבעיות.
פעמים רבות מצאתי ניסוחים סותרים בתוך הצוואה, חוסר התייחסות לסיטואציות שעשויות לקרות, חוסר בסעיף סל ועוד.
אני אמנה בפניכם מס' נקודות חשובות, כמובן שאני לא מתייחסת לכל התורה כולה, אבל במידה ומצאתם שיש טעות, חוסר בסעיף מסוים, אל תזניחו ותבדקו אם צריך לערוך צוואה חדשה.
1. לצערי יש עורכי דין שנוטים לשכוח מלקבוע הוראה חשובה בצוואה או שהניסוח לא מספיק – אני מדברת על הוראת יורש במקום יורש. מה קורה אם חלילה אחד מהיורשים הולך לעולמו לפני המוריש – למשל הבן נפטר חס וחלילה לפני האבא? במקרה שלא התייחסנו לכך בצוואה – הירושה תעבור לצאצאי הבן, ואם אין לו צאצאים ירושתו תחולק על פי הדין. כלומר אם למשל קבענו בצוואה שהילדים ירשו ולא בת הזוג אז עכשיו בת הזוג תירש, החלק של הילד יעבור מחציתו לבת הזוג ומחציתו ליתר הילדים בחלוקה שווה ביניהם.
2. טעות שניה – אני מצווה מנה לאחד מהיורשים. אפשר לקבוע בצוואה שאת כל העזבון שלי אני מוריש לילדים בחלקים שווים ביניהם מבלי לפרט איזה נכס בדיוק, אבל כאשר אני מפרט נכס ספציפי ליורש ספציפי – זה נחשב למנה. אז אם ציוויתי נכס מסויים מה קורה אם מכרתי את הנכס, נתתי אותו במתנה בחיים, האם היורש של הנכס יכול לתבוע את שווי הנכס מחלק אחר בעזבון? האם החלק הזה נגרע ממנו וזכותו לרשת את הנכס תפקע? לא התייחסנו לכך, אנחנו משאירים בעיות ליורשים.
3. אם למשל אדם קובע בצוואתו שכל רכושו יחולק בין ילדיו בחלקים שווים ואת המגרש הזה והזה אני מצווה לאחי. אם יש למוריש נושים – הם קודם כל יוכלו לגבות את החוב מהחלקים היחסיים – הלא ספציפיים, ורק לאחר מכן אם לא נותר מספיק יוכלו לגבות את החוב מהמנה. אז אם חשוב למוריש שהילדים ירשו לפני האח – צריך לקחת את הנושא הזה בחשבון.
4. טעות נוספת – בנושא של משק חקלאי – ככל ולא הצטרפנו להחלטה החדשה יחסית של רשות מקרקעי ישראל על רכישת זכויות חכירה של המשק, לא ניתן לרשום את המשק על שם מספר יורשים, כמו כן, בת הזוג קודמת לילדים, גם אם קבענו בצוואה אחרת. אם לא נתייחס לנושא המשק בצורה נכונה אנחנו משאירים ליורשים בעיות, וכפי שאתם יודעים שווי נחלות גבוה מאוד ולצערנו אם נכסים עתירי ממון לא מוסדרים כנדרש יש להם נטיה לגרום לקרעים בתוך המשפחה.
5. טעות נוספת – קבענו תנאי ליורש – שלאחריו הוא יזכה בירושה, או לאחריו הוא יפסיק להיות זוכה- על מי נטל ההוכחה שהתנאי התממש או לא?
6. עוד טעות- אנחנו מתייחסים לקרן פנסיה, קרנות גמל, ביטוחי חיים וכו' בצוואה – פנסיה, ביטוחים וקרנות וכו' לפי חוק הירושה הם נכסים מחוץ לעזבון ולא ניתן להוריש אותם בצוואה. למרות זאת כאשר כן כותבים אותם בצוואה ויש שוני בין הוראת הצוואה להוראות המוטבים שהותרנו באותן קופות זה עשוי לגרום לבעיות ולגרור את הצדדים לבתי משפט. ישנן פסיקות שקובעות שהניסוח בצוואה גובר על הוראות המוטבים ויש שלא, זה מאוד בעייתי ואם כבר מציינים הוראה זו בצוואה צריך לעשות זאת בצורה נכונה ולא כל ניסוח יהיה טוב.
כמובן שבכל צוואה חשוב מאוד להקפיד על הניסוח, שלא יהיו סעיפים סותרים אפילו בצורה משתמעת. אם ערכתם צוואה לבד – חשוב להקפיד על התנאים המהותיים על מנת שהצוואה לא תבוטל. בכל מקרה אם ערכתם צוואה לבד חשוב לבדוק אותה אצל עו"ד שמתמחה בתחום ולוודא שאין טעויות ואנו לא משאירים בעיות. ובכלל אני ממליצה לבדוק צוואות ישנות ולראות שהן ערוכות בצורה טובה, תואמות לפסיקה, כי לעיתים היו פסיקות שיצאו לאחר עריכת צוואה שחידשו לנו ולכן אם נותיר את הצוואה הישנה ללא שינוי זו יכולה להיות בעיה.
אשמח לעזור בנושא, מקווה שחידשתי לכם, תודה שהקשבתם.
עורכת דין מורן ליברמן.