מדוע כדאי שההורים שלנו יערכו יפוי כח מתמשך?
תמלול הסרטון.
שלום לכם שמי עו"ד מורן ליברמן ואני רוצה לדבר אתכם על מצב מאוד מורכב – בו ההורים שלנו, אנשים שדאגו לנו כל חייהם ופתאום מגיע זמן שאנחנו צריכים לדאוג להם. יכול להיות שאנו נמצאים בחשש גדול בו אמא או אבא פתאום לא צלולים כמו פעם, מידי פעם שוכחים דברים, יש הדרדרות מסוימת ואנחנו הילדים עכשיו צריכים להיות שם בשבילם ולעזור להם. אנו חוששים ממצב בו בשלב כלשהו אבא או אמא לא יהיו כשירים לטפל בעניינים שלהם, לא יהיו מסוגלים לתפקד לבד. או אפילו ההורה עצמו חושש מה יהיה עליו, ואז מפגש עם רשויות או אפילו בקשה של אחד הקרובים יכול לחייב מינוי אפוטרופוס וזה לא דבר נדיר.
יכול להיות שאמא או אבא נתנו לילד, לך או לך, יפוי כח לבנק כדי שתוכלו לטפל בעניינים שלהם, במידת הצורך תוכלו לגשת לבנק ולמשוך כסף בשבילם. ובשלב כלשהו – הפקיד של הבנק מבקש שההורה יתייצב בעצמו בבנק או שיוכיח כי אבא או אמא כשירים ועד אז לא תוכלו לבצע עוד פעולות בבנק. עד אשר ההורה לא יגיע לבנק ויראו שהוא כשיר או לא תביאו חוות דעת רפואית מרופא שמעידה על כשירות ההורה לא תוכלו להמשיך להתנהל מול הבנק. אם ההורה באמת לא כשיר – זהו, חייבים לגשת לבית משפט בבקשה למינוי אפוטרופוס, אלא אם כן ההורה מילא יפוי כח מתמשך.
הפניה לבית משפט – לוקחת זמן, עולה כסף, ובית משפט מחליט מי ימונה כאפוטרופוס. לא אתם תחליטו לא ההורה אם הוא לא מסוגל להגיד מה הוא רוצה, אלא השופט שלא מכיר את האדם והוא ידרש להחליט מי מתאים ומי ראוי להתמנות ועכשיו תצטרכו לבקש מהשופט אישור. במקרים מסויימים הוא ימנה תאגיד או עמותה וזה הדבר הכי גרוע, לאדם שמונה אפוטורפוס ינתן מספר 1 מתוך 50 אלף אנשים בישראל שמונה להם אפוטרופוס.
ונניח והצלחנו להתמנות כאופטרופוס, כעת נדרש לדווח לאפוט' הכללי על כל הוצאה והוצאה, קודם בתוך 30 יום חייב האפוטרופוס להגיש פירוט כל כל נכסיו וחובותיו של האדם לו הוא מונה, נגיש דוחות פרטה על כל שקל שהוצאנו. לפחות אחת לשנה ולמסור כל מידע שידרשו ממנו. נאלץ להתמודד עם בירוקרטיה בלתי נסבלת, טופסולוגיה, ביקורות ופיקוח.
אם ההורה ימלא יפוי כח מתמשך – בעודו צלול, כי לא ניתן לערוך יפוי כח מתמשך כאשר אדם כבר אינו צלול ולא כשיר לקבל החלטות. אז במקרה שנערכנו מראש וההורה מילא יפוי כח מתמשך – ההורה מחליט מי יהיה מיופה כוחו ולא שופט, אין צורך לפנות לבית משפט, אפשר להפעיל את יפוי הכח המתמשך כאשר ההורה הופך להיות לא כשיר ללא עיכובים מיותרים. אין דרישת דיווח לאופטרופוס הכללי – אין מנגנון כל כך מייגע ומסורבל של הגשת דוחות ופרטה, אפשר למנות מי שיפקח על מיופה הכח, אבל זה יהיה הרבה פחות קשה, יותר ענייני. ביפוי כח מתמשך משאיר האדם הנחיות כיצד הוא היה רוצה שינהגו ביחס לעניינים שלו – כך הוא עוזר לקרובים שלו ומונע ויכוחים, ושאלות מה מעדיף ההורה, ההורה משאיר מראש הוראות, כך גם יותר קל להתנהל במקרה שבו למשל צריך למכור נכס כדי לממן הוצאה רפואית אם האדם קבע שניתן למכור נכס לצורך מימון הוצאה חשובה יהיה יותר קל לממש את הנכס.
חשוב מאוד להיערך למצב של העדר כשירות מראש אל תטמנו את הראש בחול, מדובר בשירות נהדר, חשוב, פשוט ומקל עלינו בזמנים הכי קשים ומורכבים בחיים.
לקבלת פרטים נוספים אני מזמינה אתכם לפנות אלי.
עו"ד מורן ליברמן.