תמלול הסרטון.
שלום לכולם, שמי עו"ד מורן ליברמן ואני רוצה למנות בפניכם כאן בצורה ברורה פשוטה וקצרה מהם ההבדלים בין אדם שעורך יפוי כח מתמשך לבין מי שלא. לטובת אילו מבינכם שלא יודעים מהו יפוי כח מתמשך אסביר בקצרה כי מדובר במסמך אשר נועד להחליף את הצורך במינוי אפוטרופוס. כאשר אדם נמצא לא כשיר ולא מסוגל לקבל החלטות אם האדם לא נערך מראש באמצעות עריכת יפוי כח מתמשך כנראה שנצטרך למנות לו אפוטרופוס שיטפל בעניינים שלו. שימו לב לא ניתן לערוך יפכמ בדיעבד אם לא ערכנו והגענו למצב של אי כשירות אבוד לנו. אי אפשר לערוך יפכמ כשאדם לא צלול. עוד נקודה יפוי כח רגיל או נוטריוני בטל כאשר האדם לא כשיר.
כעת אני רוצה להסביר מהם ההבדלים בין אדם שנערך עם יפוי כח מתמשך מראש לבין מי שלא.
ההבדל הראשון כאשר אדם לא יכול לקבל החלטות – לא כשיר – ללא יפוי כח מתמשך – לא נוכל לקבל את השירות, הטיפול הרפואי, משיכת הכספים מיד, אלא הגוף אשר נותן השירות יעצור או יקפיא את מתן השירות עד לקבלת צו מבית משפט.
אם יש יפוי כח מתמשך – נוכל מיד להפעיל אותו מבלי צורך לפנות לבית משפט ולקבל את השירות, הטיפול הרפואי, למשוך כסף שנדרש מיד.
ההבדל השני – כאשר אין יפוי כח מתמשך – יגיע התיק בפני שופט שלא מכיר את האדם ושלא יודע מהו רצונו והוא יחליט מי ימונה כאפוטרופוס על אותו אדם. יכול להיות שזה יהיה אדם שרציתי ויכול להיות אדם שפחות רציתי, ויכול להיות שיהיה ויכוח בין הקרובים שלי לגבי השאלה מי ראוי להתמנות כאופטרופוס. יכול להיות שהויכוח ינבע מתוך חשש של כוונות ניצול של אחד מהקרובים, כי לאפוטרופוס ניתן המון כוח והיו לא מעט מקרים שהאפוטרופסים נצלו כח זה. ואז בית משפט יכול לקבוע שאף אחד מהקרובים לא מתאים להיות האפוטרופוס, אלא תאגיד או עמותה שיהיו אפוטרופוס עליו וזה הכי גרוע, באותו רגע שמונה לאדם אפוטרופוס הוא מקבל מספר – אחד מתוך 50 אלף אנשים בישראל שמונה להם אפוטרופוס ומי ישלם עבור השירות שנותן האפוטרופוס ? אותו אדם שלו הוא מונה.
אם יש יפוי כח מתמשך – ביפוי הכח קובע האדם עצמו את מי הוא רוצה כמיופה כוחו. אדם שהוא מכיר והוא הכי סומך עליו שינהל את ענייניו.
ההבדל הבא הוא – כאשר מונה אפוטרופוס – לאדם אין גישה יותר לחשבון הבנק שלו, האפוטרופוס יחליט היכן האדם יגור, אם יעבור למוסד, כמה דמי כיס האדם יקבל מהכסף שלו, הוא יחליט על נכסי האדם, אמנם הוא אמור לכבד את רצונו אך הרבה פעמים האדם לא יכול להביע את רצונו. להבדיל ביפוי כח מתמשך – קובע האדם הנחיות מפורטות כיצד היה רוצה שינהגו ביחס אליו, היכן מעדיף לגור, מה קורה במקרה בו צריך השגחה רפואית צמודה, מה יעשה עם נכסיו. לב ליבו של יפוי הכח המתמשך הוא בהנחיות שמשאיר האדם בעודו כשיר וצלול לגבי עניינים ושאלות שעשויים להתעורר במצב בו האדם לא יהיה כשיר לקבל החלטות.
מדובר בטופס שהרעיון בו הוא מאוד פשוט אבל הוא עושה שינוי מאוד גדול.
ההבדל הבא – מי שמונה כאפוטרופוס נדרש להעביר דוחות, פרטה על כל הוצאה והוצאה – על כל שקל וזה גורם לטרחה גדולה וכאב ראש אחד גדול. להבדיל ביפוי כח מתמשך – אין צורך לדווח על כל שקל, אין מנגנון כל כך מסורבל וקשה. יחד עם זאת אתם בטח שואלים אז איך נוכל לפקח על מיופה הכח שלא ינצל את הכוח שלו, אם לא יהיה מישהו שיבדוק את ההוצאות שלו? אז זה מוביל אותי
להבדל החמישי – הפיקוח – על אפוטרופוס מפקח האפוטרופוס הכללי אשר צריך לפקח על עוד 50 אלף אנשים בישראל שמונה להם אפוטרופוס. כמה זה באמת יעיל. זו שאלה טובה. זה לא יעיל! לעומת זאת ביפוי כח מתמשך – ניתן למנות מיודע – אדם שיפקח על מיופה הכח, ויוכל לוודא שמיופה הכח לא מנצל את כוחו ופועל בהתאם להנחיות שהשאיר לו האדם. כאן יש מנגנון הרבה יותר יעיל של פיקוח אחד על אחד.
לסיכום – יפוי כח מתמשך עוזר לנו להגן על זכות הבחירה וכיבוד הרצון שלנו,
מאפשר לנו גישה לרכוש שלנו,
מונע פניה לבית משפט,
מונע שאלות וסכסוכים בין הקרובים הם לא צריכים עוד לנחש מה היינו מעדיפים, מאפשר לנו להחליט מי היינו רוצים ולא שופט שלא מכיר אותנו,
חוסך בזמן, מהותי ביותר כאשר נדרש טיפול רפואי,
מאפשר פיקוח יעיל יותר על מיופה הכח, פיקוח אחד על אחד,
חוסך בהליכים בירוקרטיים מייגעים שיוטלו על הקרובים שלנו שבסך הכל רצו לעזור והתמנו כאופטרופוס, וכעת הם צריכים להגיש דוחות ופרטה על כל הוצאה, שמחויב בהם מי שמונה כאפוטרופוס,
ולבסוף גם – חוסך בכסף.
עריכת יפוי כח מתמשך מראש עוזר לנו ולקרובים שלנו במצבים הכי מורכבים בחיים.
לקבלת פרטים נוספים אני מזמינה אתכם לפנות אלי
עו״ד מורן ליברמן.