מאת: עו"ד מורן ליברמן
תקנה 11 לתקנות מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (מס רכישה), תשל"ה-1974 קובעת חיוב של 0.5% במס רכישה לנכה, לנפגע או לבן משפחה של חייל שנספה במערכה.
המונח נכה, מוגדר בתקנה 1, כאשר נכה הוא מי שנחשב כזה לפי אחד החוקים המנויים בתקנה.
המונח "נפגע" מוגדר בתקנה 1 וכן המונח "בן משפחה של חייל שנספה במערכה", כאשר רשויות המס כללו בגדר מונח זה, לפנים משורת הדין, גם בן משפחה של הרוגי מלכות ואסירי ציון.
התנאים לפטור:
א. הזכות במקרקעין הנרכשת משמשת לשם שיכונם של הזכאים
תקנה 11(ד)- כאשר הזכאי רוכש חלקת אדמה שלשם שיכונו ועל החלקה ניתן לבנות יותר מדירה אחת, יחויב הנכה במס רכישה בשיעור של 0.5% רק לגבי אותו חלק משווי הקרקע המתייחס לאותה דירה שתשמש למגורי הרוכש.
בע"א 152/79 מנהל מס שבח מקרקעין נ' טיבור ושרה שוורץ נקבע כי כאשר השטח הכולל המשמש למגורים היינו 10 אחוז בלבד משטח החלקה, ואילו 90 אחוז הנותרים משמשים לחקלאות. לא יתכן לומר בנסיבות אלה שכל הנכס משמש למטרת מגורים.
בעמ"ש (ת"א) 300/87 בן- נון נ' מנהל מס שבח מקרקעין עסק במקרה קיצוני בו העוררת שהייתה אלמנתו של חייל צה"ל שנספה במערכה רכשה משק חקלאי של 23 דונם ורק 2 דונם ממנו שימשו למגורים. הועדה נעזרה בפירוש המילה שיכון במילון אבן שושן אשר קבע כי שיכון פרושו קביעת מקום מגורים לפיכך פסקו כי רכישת קרקע שרב רובה מהווה משק חקלאי מהווה עסק ואינו יול להחשב כ"שיכון" ולן לא ניתן לתת הקלה במס רכישה.
ב. ההקלה ע"פ תקנה זו תינתן פעמיים בלבד אולם הנישום יוכל לבקש הקלה נוספת אם זכאי בהתאם לתקנה אחרת.
רכישה על ידי שני בני זוג שרק אחד מהם זכאי- תקנה 11(ב) מרחיבה הזכאות גם לבן זוגו של הרוכש עימו מקרקעין במשותף. ההקלה תינתן בדיעבד גם כאשר בני הזוג נישאו תוך שנה מיום רכישת הזכות במקרקעין.
ו"ע 3173/04 מיק אברהם ואח' נ' מנהל מס שבח- בני זוג שלכל אחד מהם נקבעה נכות על פי חוק נכי רדיפות הנאצים, תשי"ז- 1957. העורר מקבל פיצויים מהממשלה הגרמנית לפי חוק הפיצויים הגרמני בגין נכותו בשיעור 60% שנגרמה לו עקב רדיפות הנאצים. העוררת הוכרה כנכה בשיעור 37%, בהתאם לחוק נכי רדיפות הנאצים תשי"ז-1957.
העוררים רכשו דירת מגורים, בעודם מתגוררים בבית אבות. הם ביקשו להחיל עליהם תקנה 11 לתקנות ולחייבם במס רכישה בשיעור 0.5%.
ועדת הערר קבעה, כי העורר זכאי ומקבל בפועל פיצויים מגרמניה ולפיכך אינו זכאי לתגמולים מאוצר המדינה ובהתאם לתקנה נכה הוא מי שזכאי לקבל תגמולים מאוצר המדינה.
לגבי העוררת נקבע כי דרגת נכותה לצמיתות פחותה מ-50% כנדרש ע"פ הגדרת נכה וכן אינה זכאית להקלה מכוח בן זוגה אשר נקבע כי אינו זכאי להקלה בעצמו.
וע (י-ם) 1068/00 רם דוד נ' מנהל מס שבח מקרקעין- העוררים, ידועים בציבור, ביקשו הקלה על פי תקנה 11(ב) בגין רכישת דירה. ועדת הערר קבעה כי רק בני-זוג שנשאו בנישואין פורמאליים ייחשבו ככלולים בתא משפחתי אחד. לפיכך, לעניין תקנה 11(ב) לתקנות, המונח "בני-זוג" איננו כולל גם "ידועים בציבור".
ו"ע (ת"א) 1223/00 אורנה פרי נ' מס שבח נקבע כי אין לפרש את התיבה "נכה" שבתקנה 11 לתקנות מס רכישה במנותק מהגדרת "נכה" שבסעיף 1 לתקנות, לפיה נדרש שהנכות תהיה לצמיתות. על כן, נכות זמנית אינה מזכה נישום בפטור ממס רכישה לפי תקנה 11.
כמו כן, ועדת הערר אינה מוסמכת לקבוע אחוז נכות צמיתה לצורך הענקה או אי הענקת פטור לעוררת.